klotgif

tom


Tillbaka till Startsidan

 

 

 


  

 

 

Arkiv
2009-2016

I arkivet finns material tidigare publicerats under Aktuellt


 

2016

Mårten Medbo disputerade den 14 december på avhandlingen "Lerbaserad språklighet" vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg,

 

Mästarna bakom Glaset. Crossing Borders. Österlen 8 oktober - 6 november

Internationella glasutställningar på fyra olika platser. Demonstrationer och samarbetsprojekt i Österlens glashytta

 

Slipat glas av Kari Molstad, Norge

 

Festivalutställning 20 juli - 14 augusti
Konsthallen Karlshamn

Ahlin & Lehtonen, Olle Brozén och Lotta Söder ställde ut ”Svenskt glas på hög nivå. Nyskapande, vitalitet, mångfald”. Maja Heuer presenterade utställningen vid vernissagen. Mycket sevärd utställning!

Lotta Söder: Secret Message

 

 

10 ways with Swedish glass

Kalmar slott, Förbrända salen, 22/5 – 30/10. Svensk, samtida glaskonst av vitt skilda uttryck visades som "10 ways with Swedish glass".

 

Årets stora svenska glashändelse blev utställningen

SVENSK GLASKONST EFTER 2000 på Millesgården i Stockholm/Lidingö.

En bra utställning gjord i samarbete med The Glass Factory i Boda med Maja Heuer som drivande kraft. Visar med all tydlighet hur det numera är Studioglas som helt dominerar svenskt glas. Maja Heuer invigde utställningen.

ver

Bilden togs vid vernissagen och visar i bakgrunden Ingalena Klenells trädskulptur.

 

 

Ännu en av Studioglasets pionjärer har avlidit, Marvin Lipofsky, 77år gammal.

Foto Kerstin Molin 2001

Marvin Lipovsky var med från början, som assistent till Harvey K. Littleton. Han startade den första glasutbildningen vid Berkley i Californien 1964. Lärare och inspiratör för många, en av de resande i studioglas som bidragit till framväxt och utveckling av studioglas, också med många skandinaviska kontakter. Han har varit "visiting artist" vid 25 internationella institutioner och hållit mer än 300 föredrag världen över.

 

2015

Mästarna bakom glaset. En glasmässa på Österlen 3.10-1.11

mass1

mass2

Överst: Jason Gamrath, USA. Under: Lennart Nissmark, Åhus

 

2014

20 sept - 2 nov: Mästarna bakom glaset, en glasmässa på Österlen, organiserad av Elna Jolom och Österlens glashytta. Svenskt och utländskt glas visades på fyra olika platser.

Ulla Forsell berättar om sitt glas på Björstorps säteri.

 

Ebba von Wachenfeldts fat fanns på Cocoon Meetings i Degeberga

 


 

Ebba von Wachenfeldt visar sin utställning på GalleriT i Kivik för Jonas Rooth


 

140515 Monica Edmondson har fått Kungliga Skytteanska samfundets stora pris. Motiveringen till Edmondsons pris är hennes sätt att kombinera samiska färger och former tillsammans med glas och textil.

 

 

 

Hot & Cool. Tobias Möhl ( nedan)och Trine Drivsholm (ovan) ställde ut på "hemmaplan" - Glasmuseet i Ebeltoft. En mycket välgjord utställning med högklassig glaskonst.

mö1

mö2

 

 

 

 

 

 

2013

131213 Harvey K. Littleton, har avlidit, 91 år gammal. Bilden togs i Frauenau 2001.

 

 

 

Det är alltid lika roligt att komma till Glasmuseet i Ebeltoft. Utställningen 2013 var kanske inte så sevärd som några av de tidigare men fin ändå. Titeln var OCEAN och visar "a look at marine life through glass". Verket nedan av Marie Grazia Rosin

 

 

Tidningen Glas 2/2013 innehöll en intervju med Ann Wolff inför hennes utställning på Galleri KG52 i Stockholm Bl.a. ger hon sina synpunkter på svenskt studioglas jämfört med det amerikanska studioglaset.

 

 

medbo

Mårten Medbos Apor från utställningen på Svenska Institutet i Paris

apa

 

 

 

2012

 

European Glass Context 2012 på Bornholm var välbesökt men inte av svenskar! Glasakademin hade detta år en egen utställning i Gudhjems gamla rådhus, tyvärr lite rörig och dåligt belyst. På Grönbecks gård i Hasle visade man liksom år 2008 New Talents. En del spännande och bra men det var nog roligare förra gången. Samma gäller om huvudutställningen med etablerade glaskonstnärer på Bornholms konstmuseum. Ingalena Klenell visade vackra träd!

 

 

Jan Lambert Kruse på Glasakademins utställning i Gudhjem

Tara Woudenberg från Holland : Become greater. New Talent-utställningen

 

 

Richard Rackham firade 30 år i Båstad med utställningen Dags Form 12 juli - 30 augusti i Stationshuset, Båstad.

 

 

 


Ingalena Klenells utställning Borderland på Glass Factory i Boda avslutades i januari 2013

 

21 januari 2012:
Ulrika Hydman Vallien skriver i dagens DN en kritisk och kraftfull insändare om de planerade ytterligare nedskärningarna på bruken och slutar med : "Kan vi istället hoppas på nya hyttor med en ny generation som klarar sig själva??? "

 

 

6 februari - 8 april  på Röhsska museet i Göteborg:
MONICA L EDMONDSON – MURRINI À LA GÁVLOS 


Ned Cantrell väckte uppmärksamhet på utställningen Young Glass 2007 i Ebeltoft med sin Astronaut, dottern Matilde. Skulpturen skulle enligt konstnären ses som en metafor för faderns förhoppningar för dotterns framtid. Cantrells glaskonst har beröringspunkter med POP-konst och tecknade serier med ett personligt anslag.
Ned Cantrell ställde ut på The Glassery 5 - 27 februari.

cantrell

 

 

Birgitta Ahlin och Sirkka Lehtonen ställde ut på blås&knåda 14 jan-1 febr

 

 

 

Eva Ullberg ställde ut på blås&knåda 12 mars - 6 april, 35 årsutställning!

ull

Bild från blås&knåda

 

 

GLASSTRESS på Millesgården 27 AUGUSTI - 15 JANUARI 2012
Marta Klonowskas djur fascinerade. Hunden är en del i en installation.

 

 

SUBSTANS 2011
20 OUTSTANDING GLASSMAKERS

Bredgade Kunsthandel i Köpenhamn visar normalt "klassisk modern och samtida konst". Genom eget glasintresse hade Annegrethe Davis fått till stånd en utmärkt fin och representativ utställning av danskt studioglas med konstnärer som Finn Lynggaard, Per René Larsen, Pipaluk Lake, Tobias Möhl, Marianne Buus och Lene Bödker m. fl.

 

2011

Den 25 augusti 2011. Finn Lynggaard är död. Dagmar Brendstrup har skrivit minnesord på www.glasmuseet.dk.

finn

Bild från Ebeltoft 2008

 

 

På sommaren kommer konsten och också glaset till Österlen. Esmé Alexander och Ludvid Löfgren ställde ut på Mårten Pers Källa under sommaren 2011.

 

 


 

Annika Jarring fortsätter att kombinera silikon och glas på ett spännande sätt:

 

 

En härlig utställning av Lino Tagliapietras glas såg vi i Venedig, i Palazzo Cavalli Franchetti, med titeln Från Murano to Studioglass/ Works 1954-2011. En välgjord film visades och en vacker katalog fanns att köpa. Intressant läsning om den tekniskt briljante Tagliapietras möte med det amerikanska, för honom inspirerande studioglasfolket
Bilden från en glasmonter vid entrén till Palazzo Cavalli Franchetti.

lino

 

 

 

 

Oiva Toikka -50 år av impulser visades under hösten på Designmuseet i Helsingfors.

toikka
Glass Forest av Oiva Toikka. Bild från Global Art Glass på Borgholms slott 2005
Foto: Kerstin Molin

 

 

28 augusti avhölls Glasakademins dag på Smålands museum:
Claes Uvesten visade och berättade om sin utställning Robotar och vildsvin,
Sirkka Lehtonen berättade och visade film om Glas i arkitektur och Ahlin & Lehtonens sätt att arbeta
Irina My Lindqvist beskrev hur en lekskulptur med glas kommer till och Ebba von Wachenfeldt talade personligt och entusiastiskt om formgivning i en studiohytta under rubriken Glas - mitt andra modersmål
Dagen avslutades med en spännande visning av museets studioglassamling med Ulla Forsell (nedan) som en berättarglad vägledare.

ulla

 

 

21.8- 17.9 visade Ellen Malmgard, ny medlem i Glasakademin, fint och spännande glas i Sjöbo Konsthall. Bild från utställningen, fler finns på hennes hemsida, www.ellenmalmgard.com.
9.10-30.1 2011 ställde Ellen Malmgard ut på Smålands museum, GLASDIALOGEN,, med titeln Livslinjer.

malmgard

 

 

 

2010

 

odahashi

Masayo Odahashi

ställde ut på Glasmuseet i Ebeltoft 12.2-13.6 2010

Odahashi uppmärksammas i New Glass/Neues Glass första nummer 2010 med en välillustrerad flersidig artikel

Foto från utställningen "20 years on"sommaren 2006 vid invigningen av den nya museibyggnaden.

 

Invigning av Claes Uvestens utställning på Smålands museum 8 maj. Claes Uvesten och Gunnel Holmér i dialog om utställningen, Robotar och Vildsvin, en fascinerande, tankeväckande och vacker utställning.

inv

 

Finn Lynggaard har fyllt 80 år och har bl.a. firats med en utställning på Glasmuseet i Ebeltoft.

 

2009


När jag 1998 hade förmånen att få intervjua Erik Rosén om hans  och glasbrukens reaktion på det tidiga svenska studioglaset berättade han att han kände beundran för Åsa Brandts verksamhet, men menade att det var först Ann Wärffs beslut 1978 att starta eget, som väckte viss oro hos glasbruksledningarna över utvecklingen. Ann Wärffs och Wilke Adolfssons verksamhet i Stenhytta blev ett viktigt steg för det fria glasets utveckling i Sverige och internationellt.

Boken Ann Wolff är ytterst läsvärd, med artiklar bl.a. av Dan Klein, Helmut Ricke och Kerstin Wickman och med ett förnämligt bildmaterial, (Raster, 2002).

Sommaren 2009 har Ann Wolffs verk i glas och på papper visats hos Galleri Landborg på Öland. www.landborg.se, www.annwolff.se

wolff

 

 

Relationer Hovdala
När man läser om det tidiga studioglaset, t.ex. i Finn Lynggaards bok The Story of Studioglas - the Early Years eller hör glaskonstnärer berätta om pionjärtiden slås man av de täta öppna kontakter som utmärkte tiden. Man reste för att besöka varandra, till konferenser och utställningar, till kurser för att lära och lära ut och till assistenttjänstgöringar i en utsträckning som gör att man undrar hur tiden räckte till!. Mycket av andan i detta lever kvar ännu 2009.
Cecilia Wingård har tagit fasta på gemenskapen i glasvärlden och producerat en utställning som heter just Relationer. 18 glaskonstnärer med olika relationer till varandra, familj, samarbete, vänskap, lärande visade i somras studioglas av högsta dignitet på Hovdala utanför Hässleholm. En bra och minnesvärd utställning..

medbo2

Mårten Medbo, Core Amber Red,
Hovdala 2009

 


Elinor Andersson visade under hösten glas hos Formargruppen i Malmö. Jag blev mycket imponerad av hennes glas, genomtänkt, genomarbetat tekniskt och uttrycksfullt.


Monica L. Edmondsons ställde under hösten ut på The Glassery i Stockholm.